LGBT ♥

2016-06-27
21:38:00

Stereotyper
Jag har tänkt mycket på det här med att folk antar att jag är gay fast jag är bisexuell. En anledning brukar vara att jag de senaste åren bara har haft relationer med tjejer, men jag kommer göra ett annat inlägg där jag går in på liknande myter och felaktiga antaganten om bisexuella människor. Det jag ofta får höra från människor som tror att jag är gay är att jag "ser gay ut". Okej, jag köper 80% av mina kläder på herravledningen, alldeles för stora t-shirts och dåligt åtsittande byxor. Jag har kortklippt hår och får regelbundet höra att jag ser ut som Justin Beiber pga hur jag stylar det. Dessutom använder jag ofta väldigt färgglada kläder. Inget som en typisk tjej skulle gå ut bland folk iklädd.
 
Så varför anses det här vara något som tyder på att en person är homosexuell? Det ligger i stereotypen att om en människa attraheras till folk av samma kön vill de egentligen vara det motsatta könet, t.ex. att en homosexuell tjej egentligen vill vara kille eftersom att hon tycker om tjejer och därför klär hon sig som en typisk kille. Detta är självklart inte sant (såvida inte personen faktiskt identifierar sig med ett annat kön än det tilldelade, men det är ett helt annat diskussionsämne). Bara för att en person väljer att klä sig på ett sätt som inte anses motsvara deras biologiska kön behöver det inte betyda att hen inte är straight. En människas klädstil definerar inte deras sexualitet.
 
Men samtidigt kan jag inte direkt vara arg på människor som antar att jag är gay pga min klädstil (och även min tatuering som ju egentligen har med feminism att göra) för det ligger ju någon form av sanning bakom en del stereotyper, negativa som positiva. Anledningen till att folk antar detta är för att detta självklart kan stämma in på människor. Jag kan erkänna till att många gånger ha suttit med en partner eller vänner och sett på olika människor och gissat om vi tror de är straight eller inte, endast baserat på hårstil, klädstil osv. Så därför förstår jag på ett sätt de som antar att jag är homosexuell. Trots att jag ofta kan bli irriterad eftersom jag faktiskt har kommit ut som bisexuell och det har för mig inte förändrats alls över åren. Men som sagt, jag kan förstå att folk tänker som de gör, för jag tänker ibland likakdant.
 
Detta kan dock vara skadligt för de icke-straighta människor vars utseende anses motsvara deras biologiska kön. T.ex. en tjej med långt hår och typiska tjejkläder som är homosexuell, hon kommer förmodligen aldrig antas vara gay pga hur hon ser ut. I många fall ifrågasätts folk i liknande sitsar som är öppna med sin sexualitet i form av något annat än heterosexualitet just pga hur de klär sig. "Är du verkligen gay? Du ser inte ut så.." Det kan alltså gå åt båda hållen. Och även om en del stereotyper många gånger faktiskt kan stämma ska man i så stor utbredning som möjligt undvika att generalisera människor beroende på hur de väljer att forma sin klädstil, hårstil osv. Det är inte särskilt kul att bli tagen för något man inte är eller att stå ut med människor som sättet en felaktig etikett på en.
 
Igår kom jag till lägenheten här i Sundsvall och första dagen på jobbet idag var helt fantastisk. Nu när jag bor här i ca 2 månader och har såpass mycket tid för mig själv tänker jag försöka få ut minst ett inlägg i veckan. Hoppas ni har en fin sommar, puss & kram.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: